Pages

Tuesday, January 10, 2012

FST UKM Bantu Majukan Ekopelancongan Di Raub


Oleh Radzuan Ghazali
Foto Kamarul Arifin, FST

Koridor Raub yang mempunyai sumber khazanah alam semulajadi dan hidupan liar yang menarik khususnya di Hutan Lipur Lata Jarum mampu menjadi sumber ekonomi kepada masyarakat setempat dan negara.

Kawasan itu yang menjangkaui Bukit Fraser sehingga ke Ulu Dong berupaya menjadi tarikan ekopelancongan, kata Pegawai Daerah Raub, Dato' Ismail Mohd Ali ketikamerasmikan Seminar Pendedahan Potensi Pembangunan Ekopelancongan di Raub di sini petang semalam. Beliau telah mewakili Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Dong, Dato' Shahirudin Ab Moin. 

Seminar dan bengkel empat hari itu bertemakan Ekopelancongan Pemaju Ekonomi Negara dianjurkan Fakulti Sains dan Teknologi (FST) UKM dengan kerjasama kerajaan negeri Pahang, Perbadanan Kemajuan Bukit Fraser dan Jabatan Perhutanan Pahang berlangsung di Dewan Orang Ramai Ulu Dong dan Hutan Lipur Lata Jarum, Raub.

Dekan FST, Prof Dr Shahrim Ahmad, Pengurus Besar, Perbadanan Kemajuan Bukit Fraser, Dato' Md Hanafiah Abdul Talib dan Pengerusi seminar, Prof Dr Jumaat Adam turut hadir.

Ismail berkata seminar demikian berupaya memberi manfaat kepada masyarakat tempatan mengenai peluang baru ekonomi yang mereka boleh ceburi hasil kegiatan pelancongan yang semakin berkembang.

Beliau menyarankan UKM menjalankan lebih banyak aktiviti penyelidikan  saintifik dan sosio ekonomi sebagai langkah untuk memelihara alam sekitar dan meningkatkan kualiti hidup penduduk tempatan yang boleh mendatangkan faedah kepada kedua pihak.

Prof Shahrim berkata kawasan Ulu Dong mempunyai banyak tarikan untuk membolehkan pelancong memilihnya sebagai destinasi mereka.

Pembangunan ekopelancongan di Raub boleh member impak besar terhadap rakyat tempatan meningkatkan kualiti hidup social dan kesejahteraan mereka.

UKM menerusi Kumpulan Penyelidikan Kesihatan Persekitaran akan terus komited menjalankan penyelidikan di kawasan Ulu Dong dan sekitaranya yang merangkumi pelbagai bidang tujahan serta persekitaran sosial.

UKM, katanya, berhasrat berkongsi hasil penyelidikannya yang akan diketengahkan bagi membangunkan potensi kawasan Ulu Dong sebagai kawasan ekopelancongan terkenal di Malaysia menepati ekopelancongan Pahang sebagai Anugerah Alam(‘The Gift of Nature').
 Majlis perasmian diseriikan dengan persembahan silat dan tarian oleh pelajar, orang asli dan penduduk Ulu Dong. 

Sumber : Portal Berita UKM

No comments:

Post a Comment