Pages

Tuesday, March 6, 2012

Saintis UKM Hasilkan Beras Perang Bermutu Tinggi

Setelah menjalankan penyelidikan selama tujuh tahun, para ahli sains UKM berjaya menghasilkan sejenis beras perang yang boleh meningkatkan pengeluaran beras negara selain sesuai untuk mereka yang mengidap penyakit kencing manis.
Pakar Genetik Tumbuhan dan Bioteknologi, dari Fakulti Sains dan Teknologi UKM, Prof Dr Wickneswari Ratnam, dengan dibantu 14 orang ahli sains fakulti itu telah berjaya menghasilkan beras perang bermutu tinggi dan rendah indeks glisimiknya.
Hasil penyelidikan sejak 2002 itu berjaya menghasilkan padi terbaru varian G33 diberi namaUKMRC9 yang mampu meningkatkan pengeluaran beras sejajar matlamat pengkajian berkenaan.
Ia dicapai melalui pembiakan konvensional iaitu kacukan terkawal di antara padi Cultivar MR219 dengan padi liar Oryza rufipogon. Ia melibatkan pemindahan ‘gen’ padi liar ke padi yang digunakan sekarang yang telah diusahakan oleh MARDI (Institut Penyelidikan dan Pembangunan Pertanian Malaysia).
Prof Wickneswari telah di bantu oleh Dr K K Sabu, Dr Lim Li Sze, Dr Atiqur Bhuiyan, Dr Abdul Rahim Harun,  En Parviz Fasahat, Puan Ngu Mee Siing, En Abdullah M Zain, Puan Site Zuraini Abdul Rahman, Dr Narimah Md Kairudin, Dr Tilakavati Karupiah, Prof Aminah Abdullah, Dr Kharidah Muhammad, En Chua Khun Aik dan En Tan Choon Heen untuk merancang, menggerak dan menjayakan penyelidikan itu.
Ia juga melibatkan penyelidik dari Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Malaya (UM) dan MARDI. 
Dalam satu pertemuan dengan Portal Berita UKM, Prof Wickneswari berkata kacukan itu dibuat secara konvensional. “Kami tidak membuat sebarang manipulasi. Kami ambil debunga daripada padi liar kemudian didebungakan dengan padi moden sekarang lantas kami gunakan apa dipanggil ‘penanda genetik’ untuk menentukan sama ada ia memang kacukan atau tidak.
“Ini kerana ada kemungkinan ia tidak menjadi dan kami juga mahu tahu sebanyak mana gen padi liar berpindah ke padi moden,” kata beliau.
Walaupun pada mulanya penyelidikan itu adalah untuk mencari baka yang boleh meningkatkan pengeluaran beras negara ia juga telah berjaya menghasilkan padi yang sesuai untuk pesakit kencing manis.
Secara ringkasnya, kata beliau, ciri-ciri UKMRC9 adalah ia sederhana tinggi, tumbuh dalam masa 125 hari, rupa bentuknya yang diinginkan, ia mengeluarkan hasil beras yang tinggi iaitu 5.5 tan setiap hektar, ia kalis penyakit barah dan berasnya sederhana panjang.
Ciri biokimianya pula adalah kandungan amilosa 19-20 peratus, kandungan fenolik yang tinggi dan padi ini adalah satu sumber antioksidan yang tinggi.
Peringkat pertama penyelidikan selama tiga tahun dari 2002 dibiayai dengan peruntukan RM840,000 dari Kerajaan. Ia kemudian disambung hingga 2009 dengan pemberian peruntukan RM1 juta dari kerajaan di bawah Rancangan Malaysia ke-9.
Penyelidikan itu telah didorongkan masalah negara menghadapi kekurangan bekalan beras pada 2002 dengan harga pasarannya juga telah meningkat.
Kerajaan waktu itu melancarkan program bagi memastikan negara akan dapat mengadakan bekalan berasnya yang mencukupi. “Ketika itu saya ingat kita hanya mencapai kadar 60 peratus dari keperluan beras. Tetapi  selepas itu kerajaan mahu kadar itu ditambah kepada 90 peratus dan kini mensasar untuk dapat mengeluarkan padi secukupnya bagi keseluruhan keperluan negara.
“Isunya ialah bagaimana kita mampu tingkatkan pengeluaran beras melalui penyelidikan. Ketika itu penyelidikan sama sudah dijalankan di China dan Amerika Syarikat menggunakan padi liar, Oryza rufipogon yang berasal daripada Malaysia”, tambah beliau.
Selain itu bagi kita di Malaysia, ada juga beras merah dan beras hitam iaitu jenis padi huma yang di tanam di Sarawak.
Bagi beras perang, ia di tanam secara percubaan di Stesen MARDI di Seberang Perai melibatkan tiga daripada lima varieti diperolehi di samping lapan lagi jenis beras putih yang hasilnya juga tinggi dan sesuai ditanam di kawasan sawah menghijau.
“Kita sudah minta orang memasak beras ini dan mendapati penghadamannya agak perlahan. Ia tahan lama di dalam usus jadi kita tidak akan mengalami peningkatan mendadak paras glukosa,” kata beliau.
Prof Wickneswari berkata warna beras kemerah-merahan itu tidak disengajakan tetapi ia ditemui secara kebetulan.
Pendebungaan terkawal dilakukan diikuti kacukan balik. Daripada 260 anak pokok yang kami perolehi ada lima yang membawa ciri kemerah-merahan sedang yang lain bewarna putih. ‘Merah’ ini adalah daripada padi liar tetapi sekamnya kelihatan hitam sedangkan isinya perang.
“Kita kacuk sekali, kemudian kacukan balik dua kali dengan padi moden demi mengurangkan kesan-kesan negatif berasal daripada padi liar. Lagipun padi liar tidak cantik rupanya,” beliau menambah.
Bercakap mengenai padi liar Oryza rufipogon, Prof Wickneswari berkata ia tidak boleh dimakan dan adalah ‘saudara liar’ kepada beras tetapi ia dikatakan asal-usul bagi beras yang kita makan hari ini iaitu Oryza sativa.
“Padi ada sembilan jenis ‘genome’ dengan semuanya sangat berbeza. Yang ditanam di kawasan tropika berbeza dengan yang ditanam di sawah kawasan temperat seperti di Afrika iaitu Oryza glaberrima.
Tahap terakhir dalam projek itu selepas selesai segala dokumentasi yang telah dapat disiapkan pada November tahun lalu, tidaklah lain daripada berusaha memasarkannya.
“Saya sudah serahkan hak pengkomersialan kepada UKM Technology dan telah pun memeterai satu perjanjian dengan sebuah syarikat pengeluar benih untuk mengujinya,” kata Prof Wickneswari.
Sumber rujukan :

"Keilmuan,Kebajikan,Kesatuan"

No comments:

Post a Comment