Pages

Sunday, February 5, 2012

Maulidur Rasul 1433H

Selawat Ke Atas Junjungan Nabi Muhammad s.a.w:
"اللهمَّ صلِّ على سيِّدنا محمَّد وعلى آلِه وصحبِه وسلِّم "


Oleh Ustaz Wan Ali Akbar

Ramai umat Islam yang menyambut hari kelahiran tersebut. Walau di kalangan ahli sejarah Islam, berbeza pendapat tentang tarikh sebenar kelahiran baginda saw sepertimana mereka berbeza pendapat berapa umur baginda saw. Yang pasti, tahun gajah, hari Isnin.Kegembiraan sambutan kelahiran baginda saw itu, bukan sahaja disambut oleh kebanyakan kita. Sebaliknya sambutan itu telah dibuat oleh ahli keluarga baginda saw. Abu Lahab, bapa saudara baginda saw, kerana terlalu gembira menyambut kelahiran baginda saw, dia memerdekakan hambanya yang paling berharga kerana membawakan berita itu. Bukan itu sahaja, dibuat pula kenduri dengan menyembelih beberapa ekor unta menandakan betapa besar kegembiraannya.
Melihat betapa hebat sambutan Abu Lahab terhadap kelahiran baginda saw membuat kita berfikir, adakah itu cara yang sebenar untuk menonjolkan kecintaan kita kepada Rasulullah saw? Abu Lahab, pada akhirnya menjadi antara orang pertama yang membantah dan memusuhi Islam.

Pada hari ini, sambutan Maulidur Rasul dibuat secara besar-besaran. Dengan paluan kompang dan selawat, perarakan, majlis dan sebagainya dianjurkan disana-sini. Namun, adakah dengan cara tersebut dapat menimbulkan kecintaan kita kepada Rasulullah saw?

Cinta pada Rasul perlu datang dari hati. Ia tidak perlu ditonjolkan dengan majlis tertentu dan masa tertentu. Namun, ia perlu sentiasa berada di hati. Sepertimana hati seorang kekasih kepada kekasihnya. Bahkan, seperti yang disebutkan oleh baginda saw kepada Umar, "Cinta Rasul lebih daripada cinta ibu bapa, ahli keluarga dan manusia keseluruhannya."

Kecintaan kepada Rasul, diterjemahkan dalam kehidupan melalui amalan sunnah yang menjadi amalan seharian. Dalam fiqh, ia disebut sunnah za'idah (sunnah tambahan). Ia bermaksud, sunnah yang dilakukan kerana kecintaan yang terlalu kepada Rasulullah saw, samada sunnah dalam perkara harus, seperti cara makan, sunnah dalam perkara kebudayaan seperti cara berpakaian dan lebih utama sunnah dalam ibadah.

Selawat juga perlu sentiasa dilafazkan. Sabda baginda saw, sesiapa yang berselawat ke atas ku satu selawat, maka Allah swt akan berselawat ke atasnya sepuluh selawat. Sehingga 'ulama' meletakkan hukum wajib berselawat apabila mendengar lafaz selawat dari orang lain. Hanya orang yang kedekut sahaja, malas berselawat kepada baginda saw, dan ketahuilah bahawa dia termasuk dalam golongan orang-orang yang rugi.

Marilah para sahabat, kita bermuahasabah. Pengorbanan yang dibuat oleh baginda saw terlalu besar. Sehingga, tidak mungkin bagi kita membalasnya. Namun, sekurang-kurangnya, berjanjilah kepada diri sendiri, kembalilah kepada amalan sunnah. Buat segala suruhan Allah dan tinggal segala larangan-Nya. Mudah disebut, namun susah dibuat. Tapi, usahalah sekadar kemampuan dalam keterbatasan kita sebagai makhluk. Waullahu'alam.~Akhir Kalam,Salam Maulidurrasul 1433H dari kami Pimpinan PMFST 2011/2012~
No comments:

Post a Comment