Pages

Saturday, March 20, 2010

PMFST PERJUANGKAN ISU "SHORT SEM" PELAJAR FST

Yang Dipertua dan Exco Kebajikan PMFST membuat rundingan di
PPU mengenai masalah 'short sem' pelajar tahun 2 FST

Bermulanya sesi pendaftaran bagi semester tiga pada minggu yang lepas, PERSATUAN MAHASISWA FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI(PMFST) telah didatangi oleh beberapa pelajar bagi membuat aduan mengenai masalah yang terjadi kepada pelajar Fakulti Sains Dan Teknologi(FST) tahun 2 yang tidak dapat mendaftar kursus yang ditawarkan oleh Pusat Pengajian Umum(PPU) bagi kursus yang berstatus U2 dan U3.

Sehubungan dengan itu, langkah awal telah diambil oleh Yang Dipertua(YDP) PMFST sendiri , saudara AIMAN ZAFRI BIN AMIRUDDIN bersama-sama Exco Kebajikan PMFST, ASARULAZLAN BIN ARIFFIN telah ke PPU sendiri bagi mengemukakan permasalahan ini selepas saudara FAIZ BIN ISMAIL iaitu MPP UMUM MAHASISWA telah pergi menemui Pengarah Pusat Pengajian Umum bagi membincangkan dan mencari jalan penyelesaian bagi masalah yang melanda pelajar FST khususnya pelajar tahun 2.

Sistem baru yang mengatakan bahawa pelajar tahun 2 mulai semester ini akan menjalankan Latihan Industri(LI) pada semester akhir tahun 3. Mahu tidak mahu, kebanyakan pelajar pasti ingin mengambil semester pendek kali ini bagi mengelakkan mereka terbeban dengan jumlah unit yang banyak pada tahun yang berikutnya. Ini juga bagi mengelakkan kebanyakan pelajar tahun 2 untuk tidak habis pengajian pada masa yang ditetapkan atau lebih familiar lagi dengan istilah 'extend'. Dengan slogan "KEBAJIKAN ANDA KEUTAMAAN KAMI" pihak PMFST telah bekerjasama dengan wakil tahun 2 program Biokimia, Teknologi Kimia, Fizik dan banyak wakil program lagi bagi mengumpulkan senarai nama pelajar yang ingin mendaftar short sem ini dengan pelbagai alternatif yang digunakan iaitu nama telah dikumpulkan melalui Facebook, blog dan juga SMS.

Lanjutan perjalanan permohonan ini akan kami uar-uarkan dari semasa ke semasa dan kami dari pihak PMFST mengharapkan doa' dari rakan-rakan sekalian agar permohonan ini diterima dan berjalan lancar supaya kita, selaku pelajar FST akan dapat menimba ilmu dengan penuh dedikasi.


KEILMUAN, KEBAJIKAN, KESATUAN


Wallahul a'lam


No comments:

Post a Comment